Concurrent gebruikt mijn bedrijfsnaam, wat nu?

 

Het zal je maar gebeuren, heb je na jaren zwoegen in je eigen bedrijfje eindelijk een vaste klantenkring opgebouwd, gaat opeens je directe concurrent zich onder jouw bedrijfsnaam, of bijna eenzelfde bedrijfsnaam, dezelfde producten verkopen. Daar sta je dan met je “Kapsalon Hairstyle” naast thuiskapper “Kapsalon de hairstyler”. Je hoort je klanten al denken: oh die horen vast bij elkaar, dan ga ik daar maar heen… Heel vervelend natuurlijk, maar is er iets tegen te doen?

Onderscheid merk en handelsnaam 

Merknaam

Van belang is om het bovenstaande onderscheid te maken! Een merk is geen handelsnaam en andersom! Een merk kan van alles zijn, maar het moet gaan om een teken, vatbaar voor grafische voorstelling en dat teken moet een bepaald onderscheiden vermogen hebben. Een merk moet (inter)nationaal worden geregistreerd. Anders kun je je niet beroepen om je merkrecht. Registratie gebeurt heden ten dagen op Europees niveau. Sta jij geregistreerd en iemand gebruikt jouw merk, dan kun je schadevergoeding eisen. Een inschrijving van van jouw merk, of eentje die erop lijkt, mag dan ook niet meer (2.4 sub f BVIE).

Handelsnaam

Een handelsnaam wordt vanzelf verkregen. Een handelsnaam hoeft dus niet te worden ingeschreven of geregistreerd om beschermd te zijn. Je kunt je handelsnaam wel inschrijven. Door het voeren van je handelsnaam verkrijg je het volgende recht:

Verwarring is dus heel erg belangrijk. Factoren die een rol spelen bij het element verwarring zijn: bekendheid bij het publiek (dus niet alleen klanten), aard van de ondernemingen, vestigingsplaatsen van de ondernemingen en  de overeenstemming in de handelsnamen. Zoals je kunt lezen, is onderscheidend vermogen dus geen dwingend vereiste om je handelsnaam te beschermen. Toch is onderscheidend vermogen een belangrijk onderdeel in de beoordeling of de rechter je gelijk geeft in je bescherming. Harry’s Schildersbedrijf heeft natuurlijk een laag onderscheidend vermogen. Er zullen in Nederland best meer Harry’s zijn met een eigen schildersbedrijf. Als deze Harry echter naast jouw eigen Harry’s Schildersbedrijf zit, kun je wel bescherming verwachten, mits jij die naam eerder voerde.

Verdere informatie 

Een merknaam of handelsnaam beschermend krijgen is een vak apart en zal afhangen van de omstandigheden van het geval. Heb jij last van een probleem met jouw merk of handelsnaam, dan kun je mij altijd een berichtje sturen en je casus voorleggen. Ik ben te bereiken via 0650971888 of j.vddonk@betervindbaarbv.nl.